N

Връзка с нас

N

Изпратете ни съобщение

0%
Close Preloader Screen
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Пресни сирена

Твърди сирена

Меки сирена

Сирена с плесен

Полутвърди сирена

Топени сирена

Сметана и мляко

Млечни продукти

Десерти

КОЛБАСИ

Месни деликатеси

ДРУГИ ПРОДУКТИ

Паста

Яйца

Chocovic пълнежи

Chocovic шоколад

Замразени пюрета

Пошове

Домати

Риба

Ориз

Олио и маслиново масло

Маслини и консервирани продукти

Плодове и концентрати

ПРОДУКТИ DEBIC

Сметани

Масло

Сладоледи

Други продукти

Снимки за сваляне

← Статии

Маскарпоне

Маскарпонето е вид сирене, което по вкус и текстура може да се сравни с крема сирене. Това сирене често се използва в традиционните италиански десерти, като тирамису, защото е кремообразно и има мек вкус. Маскарпоне доставя малки количества някои хранителни вещества, необходими за доброто здраве, но съдържа и много мазнини, което намалява хранителната му стойност. Научете повече за маскарпонето по-долу

Италианско маскарпоне

Оригинално маскарпонето произхожда от Италия, регион Ламбордия. Традиционно се произвежда от пастьоризирано краве мляко, чрез подсирване на млечната сметана с помощта на лимонена киселина и оцет. Моцарелата е меко сирене, с маслена, кремообразна структура, подходяща за размазване. Има възможност текстурата на маскарпонето да варира от кремообразна до такава, с консистенция на разтопено масло, според технологията на обработка на сиренето по време на производството на маскарпоне.

Неутралният маслен вкус на маскарпонето позволява да бъде използвано както за сладки, така и за солени ястия. Обикновено се използва само за подобряване на вкуса, без да се променя оригиналният вкус.

Маскарпонето се съчетава изключително добре с аншоа, горчица и различни подправки, както и при смесване с какао или кафе. Маскарпоне се използва често и за сгъстяване на пудинги и десертни кремове. Това меко сирене е популярно и за самостоятелна консумация, във вид на десерт, поднесен с плодове или залят със захарен сироп.

Маскарпонето може да се съхранява в хладилник само за няколко дни, след което има опасност вече да не е годно за консумация.

Австралийско маскарпоне

Може би не е толкова известен факт, но Австралия е една от водещите индустрии в световен мащаб, когато става дума за производство на млечни продукти. Чистите и големи пасища и разнообразният климат благоприятстват производството на различни видове млечни продукти. През 5о-те години на 19-и век, с достъпа на технологиите от Англия, Австралия започва да произвежда повече от 160 сорта сирена, сред които и маскарпоне.

Австралийското маскарпоне се нарича още Paesanella маскарпоне и е изключително близо до вкуса, аромата и визията на италианското маскарпоне.

Също като него, се произвежда от пастьоризирано краве мляко и е с високо съдържание на мазнини (48.5 гр на 100 гр готов продукт). Текстурата му е деликатна, кремообразна и гладка, напомняща на масло. Цветът е бяла слонова кост. Има свеж, млечен, сладникав аромат и лек, маслен, сладък, остър вкус. Прясното маскарпоне има аромат, подобен на мляко и сметана. Консистенцията му е на разбита сметана, с чист, леко кисел привкус.

Paesanella маскарпоне се предлага в различни вариации, сред които по-меко маскарпоне, както и с по-ниска масленост.

Маскарпоне: съдържание на калории, мазнини и холестерол

100 грама маскарпоне съдържа 376 калории, 38 грама мазнини, от които 23 грама са наситени. Това означава, че една порция маскарпоне съдържа около една пета от общото количество мазнини, които трябва да консумирате всеки ден и около 40 процента от дневното количество наситени мазнини. В същото време, наличието на големи количества наситени мазнини в диетата ви, ви поставя под риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2, както и може да допринесе и за развитие на някои видове рак. Освен това холестеролът, който се съдържа в една порция маскарпоне също е около 40 процента от препоръчителния дневен лимит.

Въпреки това, при балансирана диета и достатъчна физическа активност, консумацията на млечни продукти, в това число и маскарпонето, води до по-малък риск за здравето ви, в сравнение с консумацията на захар и захарни изделия.

Маскарпоне: съдържание на витамини и минерали

Освен високото съдържание на мазнини, маскарпонето доставя на организма ви и някои витамини и микроелементи, които са полезни за вашето здраве. Ето някои от тях:

Сравнително високо съдържание на калций в маскарпонето

Маскарпонето, както някои други видове сирена и млечни продукти, съдържа калций, макар и в много по-малки количества, в сравнение с твърдите сирена като чедър или бяло краве сирене. Порция маскарпоне осигурява около 4 процента от дневната необходимост на организма от калций, което е около 40 милиграма. Калцият е важен не само за поддържане на здрави кости, но има роля и във функцията на сърцето, мускулите и нервите.

Ниски нива на натрий в маскарпонето

Друг интересен плюс в хранителното съдържание на сиренето маскарпоне е ниското съдържание на натрий. Повечето видове сирене съдържат големи количества натрий, но маскарпонето съдържа само 15 милиграма, което е около 1 процент от дневният ви лимит от 2300 милиграма. Това е добра новина за вашето здраве, защото консумацията на твърде много натрий се свързва с по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Съдържание на витамин А в маскарпонето

Основният витамин, който маскарпонето съдържа, е витамин А. Порция маскарпоне съдържа около 10 процента от 700-те микрограма витамин А, от които се нуждаете всеки ден. Витамин А поддържа очите ви здрави и ви помага да виждате при слаба светлина. Също така, според медицинския център на Университета в Мериленд, се нуждаете от много витамин А, за да насърчите здравето на кожата, зъбите и костите си.

Съвети за консумацията на маскарпоне

Тъй като маскарпонето е с високо съдържание на наситени мазнини, най-добре е да консумирате по-малки количества маскарпоне. Това ще е една малка стъпка към по-здраво сърце. Освен това, можете да обмислите възможността да консумирате нискомаслени алтернативи на маскарпонето, макар че някои изследвания показват, че по време на обработката на маскарпонето намалява не само нивото на мазнините, но съдържанието на витамините и микроелементите, за сметка на количествата захар в тях, което може да окаже негативно въздействие върху здравословното ви състояние в дългосрочен план.

Независимо дали ще консумирате пълномаслено или нискомаслено маскарпоне, добре е да се придържате към по-малки количества, не повече от 30 грама маскарпоне на ден. Внимавайте и за допълнителните мазнини, които консумирате с останалата част от храната си през деня. И тъй като маскарпонето обикновено се консумира като десерт, за да намалите допълнителните калории, идващи от захарта в италианските десерти, можете да консумирате маскарпонето като част от салата с пресни плодове, без да добавяте сиропи за заливка или допълнителна захар.