N

Връзка с нас

N

Изпратете ни съобщение

0%
Close Preloader Screen
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Пресни сирена

Твърди сирена

Меки сирена

Сирена с плесен

Полутвърди сирена

Топени сирена

Сметана и мляко

Млечни продукти

Десерти

КОЛБАСИ

Месни деликатеси

ДРУГИ ПРОДУКТИ

Паста

Яйца

Chocovic пълнежи

Chocovic шоколад

Замразени пюрета

Пошове

Домати

Риба

Ориз

Олио и маслиново масло

Маслини и консервирани продукти

Плодове и концентрати

ПРОДУКТИ DEBIC

Сметани

Масло

Сладоледи

Други продукти

Снимки за сваляне

← Статии

Моцарела

Моцарела – вкус и отличителни характеристики 

Моцарела е тип прясно и меко италианско сирене, което произхожда от региона Кампания. То има фин млечен вкус, нискокалорично е и не съдържа сол. Тези негови характеристики го правят перфектен избор за по-диетичните кухни. Рядко можете да видите някой да яде Моцарела самостоятелно, а ако това се случи, вероятно съответният човек ще го използва като мезе за определен сорт вино. Главната употреба на сиренето Моцарела е свързана с приготвянето на пици, салати, сандвичи и плата. Поради ниската си калоричност и безсолност то е много подходящ избор за подобни кулинарни изкушения, зсщото гарантира, че крайният продукт няма да бъде прекалено тежък или пък солен.

 

Произход и история на сиренето Моцарела


Има исторически сведения, според които сирене, подобно на Моцарела, се произвеждало от овче мляко още по времето на Римската империя. Легендата разказва, че наименованието „Моцарела“ станало популярно, когато монасите от манастира Сан Лоренцо ди Капуа започнали да раздават на нуждаещите се хляб и такъв тип сирене, наричано „Моца“. Думичката „Моца“ идва от италианския глагол „mozzare“, който означава „разделям“. Тоест монасите разделяли своята храна с бедните, за да им окажат помощ и да ги спасят от глада.

След като през 16-ти век все повече хора в южните части на Италия, започнали да отглеждат биволи, традиционното сирене „Моцарела“ било малко променено. Вместо от овче мляко, то вече се правело от биволско такова. С развитието на технологиите за производство, хладилните системи и средствата за транспорт през 19-ти и 20-ти век сиренето Моцарела увеличило значително разпространението си и вече достигало до различни региони на света. Поради огромното търсене вече нямало как да производството на Моцарела да се осъществява само и единствено с биволско мляко. Всъщност днес сирената от този тип, които се срещат на пазара, са направени най-вече от краве мляко. Можем да кажем, че произведената от краве мляко Моцарела е с по-мек вкус в сравнение с тази от биволско.

 

Моцарела – ползи за вашето здраве и кондиция


За съжаление продължават да се разпространяват твърдения, определящи консумацията на „Моцарела“ като вредна, което съвсем не отговаря на истината. Разбира се, както почти всеки друг хранителен продукт, сиренето „Моцарела“ не бива да се консумира в прекалено големи количества. Когато консумацията е в нормални граници обаче, то може да предостави редица ползи за вашето здраве и кондиция. Ето най-важните сред тези ползи:

укрепване на костите – сиренето Моцарела е богато на калций – минерал, който има ключово значение за здравето на човешките кости и зъби. Наличието на този минерал в необходимите количества гарантира укрепването на костите и поддържането на тяхната структура във времето. От друга страна, калцият защитава зъбния емайл и предотвратява възникването на често срещани проблеми със зъбите, които обикновено изискват намесата на специалист – стоматолог.

развитие на мускулна маса – протеините и аминокиселините, от които са съставени те, спомагат за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан. В този смисъл консумирането на Моцарела, съдържаща сериозни количества протеини, определено е полезно за здравето на вашите мускули. То ще допринесе за изграждането на мускулна маса, за по-бързото възстановяване след мускулни травми, както и за загубата на излишните мазнини.

подсилване на имунитета – ползите от протеините съвсем не спират дотук. Трябва да знаете, че антителата, използвани от имунната система на човека за неутрализиране на патогенни бактериии и микроорганизми, са основно протеини. Така че редовното консумиране на Моцарела може да ви помогне и за подсилване на имунитета и предпазване от най-различни инфекциозни и заболявания.

подхранване на мозъчната дейност –  според редица изследвания консумирането на Моцарела в умерени количества има положителен ефект по отношение подхранването на мозъчната дейност на човека. То може да подпомогне когнитивни функции като ученето и паметта, както и да подобри фокуса и концентрацията.

борба с умората – благодарение на съдържащият се в него витамин B12, сиренето Моцарела ще ви окаже солидна подкрепа в борбата с умората. То ви снабдява с енергия, която може да се окаже доста важна за вас с оглед продуктивността в ежедневието и справянето с професионалните и личните предизвикателства.

ползи за кожата – прясната Моцарела е полезна и за вашата кожа. Съдържащият се в нея витамин А притежава противовъзпалителни свойства, които помагат при дерматит и други неблагоприятни кожни състояния, както и антиоксидантно действие, посредством което ограничава процесите по поява на бръчки при напредване на възрастта.

 

Защо да закупите Моцарела от Фивепи?


Фирма Костадинов – Райков Фивепи ООД е основана през 1991 година. Вече три десетилетия ние се занимаваме с търговия на млечни продукти на територията на България. Вижте защо да се доверите именно на нас, когато искате да закупите сирене Моцарела:

Високо качество – предлагаме на пазара само и единствено Моцарела от най-високо качество. Работим с водещи и реномирани производители в глобален мащаб, които са докаали, че не правят никсакви компромиси с качеството и характеристиките на своите продукти. Съхраняваме стриктно тези продукти при необходимите условия, за да могат те да допстигнат до клиентите ни в отлично състояние и с напълно запазени свежест и вкусови харсактеристики.

Разнообразна продуктова гама – предлагаме различни видове Моцарела, така че да удовлетворим в оптимална степен нуждите, изискваниятяа и предпочитанията на всички наши клиенти. От нас можете да закупите биволска Моцарела и такава от краве мляко, суха Моцарела специално за пици и замразена такава Бурата. Разгледайте продуктовия ни каталог и направете избор, който съответства на вкуса и целите ви.

Перфектно обслужване – фирма Костадинов – Райков Фивепи ООД е известна с перфектното си обслужване, благодарение на което работим с почти всички търговски вериги в нашата страна, както и с множество ресторанти, хотели и кетерингови компании. Още едно доказателство за нашите безупречни търговски практики е сертификатът „Коректна фирма“, който притежаваме.