ИсторияПовече от 110 години, Frico произвежда автентична холандски сирена. Въпреки, че компанията се е променила значително, като израства от малка фирма в северна Холандия до най-големия производител на сирене в страната, едно нещо е остава непроменено: любовта към сиренето.

Марката  Frico има дълга и интересна история, която започва със скромно начало през 1898 г. ...

Началото

През 1898 г. шест млечни фабрики формират  Фондацията на фризийската кооперативна асоциация за износ на млечни продукти. За първи износят масло под търговската марка Wheelbarrow. До 1908 г. асоциацията произвежда и износя Cheshire и сирене чедър,  последвани от Гауда и Едам. Така започва страстта към сиренето, която продължава и до днес.

Mарката Frico

Трудният период, по време на икономическата депресия през 30-те, принуждава
Асоциация да смени марката и да адаптира своите позиции ...Промяната в името следвателно е Frico. С обединението на Фризийската асоцияция и Кооперацията,  се ражда марката Frico. Откриват нови пазари в международен план. От 1936 г. компанията има 160 търговски партньори с подразделения в 62 страни.

40-те

1940г се отбеляза 40-годишнината на Frico, но този празник е бързо е последван от друг световна война. Втората световна война, предизвиква много смущения, но вярата в качеството на собствените им продукти гарантира оцеляването на Frico. След войната,  Frico се разраства и намира нови световни пазари.

60-те

През 1960г, технологичната модернизация и голямото търсене, довежда до пик в продажбите. Камионите превозващи мляко заменят вагоните, фермите се развиват и броя на супермаркетите се увеличава, което през 70-те., довежда до нов начин на продажба на сиренато – прясно нарязано от щанда за сирене.

Считано от 60- те, Frico се налага като по-известната марка, а  марката Wheelbarrow става по-слабо забележима.

1965г Продукти с марката Frico

В отговор на променящите се модели на пазаруване, през март 1964 г.се създава отдел ,”Продукти с марка Frico ". Frico се превръща в марка за всички традиционни сирена и дава началото на нови марки, като Fricoletta, Fricosana и Fricodor.

80-те и 90-те

През 1980 г., поредица от сливания увеличават продажбите на  Frico. Последващото развитие през 1991 г., показва че марката се нуждае от ново позициониране. Добавена е крава към логото, заедно с думата "Холандия" за обозначаване на произхода, качество и богатият асортимент от традиционни и специални сирена произвеждани от Frico.

2000

С новото хилядолетие са открити и нови търговски офиси в Германия, Франция и Испания, заедно с ново лого, нова продуктова гама и  и комуникация. Развитието на отдела за износ, довежда и до рязко развитие на отделите маркетинг и продажби.

През тези силни години на развитие и самият бранд Фрико успя да се препозиционира на много по-високо и прецизно ниво.

2008 до днес

През 2008 г. дизайна бе обновен,  като отразява уникалните условия, на които се базира марката. Дизайна на марката Frico може да се е променял през годините, но фокусът е същият: богата гама висококачествени сирена, които могат да бъдат намерени във всички краища на света.« назад