Хранителни веществаКакви хранителни вещества съдържа сиренето?

Млякото е естествен продукт и основната съставка на сиренето. 10 литра мляко е необходимо да се направи 1 килограм сирене. Това е така, защото сиренето е концентриран източник на мазнини (в сухо вещество), калций, протеини, витамини и минерали.


 

Витамини

Сиренето е важен източник на витамини А, В2, В12, D и K2. Витамините са от съществено значение за осигуряване на енергия, изграждането нови тъкани, премахване на мъртвите клетки и спомагат всички органи да работят правилно.
 

 

Енергия

Млечните мазнини, съдържат относително високи количества на линолева киселина, или CLA, които са от съществено значение за растежа и функционирането на организма. Тъй като водното съдържание в сиренето не е постоянна величина, съдържанието на мазнини обикновено се изразява като процент от сухото вещество (мазнини в сухо вещество).Сухото вещество на незрял Едам е 40% мазнини, което означава, че крайният продукт 23 гр абсолютни мазнини на 100g.

 

Протеини

Протеините играят важна роля в поддържането на здравето и доброто функциониране на тялото. Те са от съществено значение за растежа и обновлението на тъканите. В сравнение с други храни, сирене е важен източник на протеин. 35 гр сирене съдържа точно толкова протеини, колкото  50 г месо, което е чудесна алтернатива.
 

 

Калций

Мляко и сирене са основни източници на калций за човешкото тяло. Само четири резена сирене  съдържа достатъчно количество калций, за да задоволи дневната потребност на организма ни. Калцият е от съществено значение при изграждането на здрави и силни кости и зъби.« назад