СъхранениеИдеална опаковка

Сиренето зрее от деня в които е проиведено до деня на неговата консумация. То се нуждае от въздух, за да "диша" и зрее.  От съществено значение сиренето е то да се  опакова в правилните материали, за да се гарантира, че не се "задушава". Фолио, памучна или ленена кърпа са най-добрите опаковаки за сиренето.

 

Как да съхраняваме сиренето

Идеалният вариант съхранение на повечето сирена е между 8 и 16 градуса по Целзий. Температурните колебания карат сиренето да се издува и е причина за конденз, което влияе на вкуса му. Ако сиренето се съхранява в топла среда, за дълъг период от време, то изсъхва. Това е особено видно при по-млади, меки сирена.
 
Един час преди консумация, ситенето трябва да се остави на стайна температура, за да се разгърне и усетите пълният му аромат.

 

Къде да съхраняваме сиренето

Най-добрият начин за съхранение на сиренето в кухнята, за кратък период от време е в кутия за сирене. За по-дълъг период го сложете на тъмно и проветриво място, като хладилник, килер или по- хладен шкаф.  Ако съхранявате сирене в хладилник, се препоръчва да го пазите от най-студените му зони.

 

Срок на годност

Срока на годност варира за различните сирена. 
За всички видове сирене, добрата опаковка е от изключително значение за по-дълъг срок на годност и защита срещу изсъхване. Формата на сиренето също може да повлияе на неговата издръжливост - порциите сирене задържат влагата по-дълго, отколкото слайсовете и следователно могат да се съхраняват за по-дълго време.
 
Ситенето опаковано във вакуум, обикновено може да се съхранява от четири месеца до една година. В случаите, когато се появи мухъл: просто се отстранява засегнатата област.« назад