N

Връзка с нас

N

Изпратете ни съобщение

0%
Close Preloader Screen
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Пресни сирена

Твърди сирена

Меки сирена

Сирена с плесен

Полутвърди сирена

Топени сирена

Сметана и мляко

Млечни продукти

Десерти

КОЛБАСИ

Месни деликатеси

ДРУГИ ПРОДУКТИ

Паста

Яйца

Chocovic пълнежи

Chocovic шоколад

Замразени пюрета

Пошове

Домати

Риба

Ориз

Олио и маслиново масло

Маслини и консервирани продукти

Плодове и концентрати

ПРОДУКТИ DEBIC

Сметани

Масло

Сладоледи

Други продукти

Снимки за сваляне

← Статии

Краве масло

Защо краве маслото се счита за вредно?

Краве маслото, наред с други млечни продукти и изобщо храни с високо съдържание на мазнини, като червеното месо, се превръщат в обект на “кръстоносни походи” за по-добро здраве още през 70-те години. Краве маслото и останалите продукти са набедени за вредни, след като различни наблюдения показват, че яденето на наситени мазнини повишава така наречения „лош“ LDL холестерол, който от своя страна е свързан с повишения риск от сърдечни заболявания.

Допълнителните изследвания през следващите години не успяват да предоставят убедителни и еднозначни доказателства за това, че единствено консумацията на наситени мазнини причиняват сърдечни заболявания. Въпреки това не може да се отрече, че краве маслото съдържа много наситени мазнини и по тази причина все още то, заедно с други продукти, е сочено като враг на здравето от производителите на храни и потребителите.

 

Вредно ли е краве маслото за здравето?

Дори да няма доказателство, че повишената консумация на мазнини е вредна за здравето,

със сигурност намаляването им би ви донесло. В този смисъл краве маслото не може да се счита за здравословна храна, особено ако ядете големи количества краве масло

ежедневно.  Както при всичко останало, и при краве маслото количеството е от значение – ако съчетаете консумацията на малки количества краве масло с балансирана диета и добра физическа активност, няма причина напълно да се отказвате от него, нито да го

обявите за враг номер едно на здравето си.

Шест причини да консумирате краве масло

По-долу изброяваме шест причини, които да ви покажат, че краве маслото не е вредно за вас и не трябва да се отказвате от него.

Чистото краве масло няма “тайни” и мистериозни съставки

Хората ядат краве масло от хиляди години и като резултат от това, краве маслото съдържа основно две неща: каймак от мляко и понякога сол. Каймакът се бърка в големи съдове, докато се сгъсти. Процесът се нарича “биене на  краве масло”. В резултат се получава гъста маса с наситено жълт цвят, с кехлибарен оттенък.

Именно този наситен цвят на краве маслото се търси от потребителите през последните години, като реакция срещу силно преработените храни. Когато краве маслото е преминало през много обработки, цветът му е по-скоро бял.

Заместителите на  краве масло не са по-добри или по-полезни от чистото краве масло

Различните заместители на краве масло често са рекламирани като здравословни заместители на краве маслото. Но различните продукти за мазане преминават през множество обработки. Например, много маргарини все още се произвеждат с частично хидрогенирани растителни масла – известни също като трансмазнини – които се създават в индустриална среда, в процес, при който към течното растително масло се добавя водород, така че крайният продукт да е твърд на стайна температура и да имитира текстурата на краве маслото.

Учените признават, че трансмазнините в продуктите, имитиращи краве масло, са дори по-лоши за сърцето ви от наситените мазнини, намиращи се в  краве маслото. Те, освен че повишават нивата на “лошия” LDL холестерол, също така намаляват тези на “добрия” HDL холестерол.

Наскоро в световен мащаб започнаха кампании за постепенно премахване на трансмазнините не само в продуктите, имитиращи краве масло, но и в останалите хранителни продукти. За съжаление не е ясно колко време ще отнеме на хранителната индустрия да преработи начина на производство на продукти, така че те да не съдържат изкуствени мазнини.

В умерени количества краве маслото няма да ви навреди

Вече споменахме, че при краве маслото, както при всяка храна, твърде големите

количества са това, което ни вреди. Препоръчителното количеството на наситени мазнини, което консумирате, трябва да бъде по-малко от 7% от общия дневен прием на калории.

Иначе казано, ако вземем за пример диета с около 2000 калории на ден, препоръчителният прием на наситени мазнини е около 16 грама. В една супена лъжица краве масло се съдържат около 7 грама наситени мазнини.

Това означава, че ако сутрин намажете препечените си филийки с тънък пласт краве масло, а вечерта подправите варените си картофи с една чаена лъжичка краве масло, това няма да ви навреди. Разбира се, освен да спазвате стриктно количеството краве масло, което приемате, трябва да поддържате и останалата част от начина си на живот балансиран, т.е. да консумирате много плодове и зеленчуци, да тренирате редовно и да внимавате за количеството наситени мазнини, които приемате с останалата част от храната си.

Краве маслото съдържа някои витамини и минерали.

Няма спор, че краве маслото не е най-добрият източник на хранителни вещества, но също така не ви лишава от витамини или минерали.

Въпреки това, може би ще ви изненадаме с тази информация, но в краве маслото все пак се съдържат някои естествени мастноразтворими витамини, като витамини А, D, Е и К. Половин супена лъжица краве масло осигурява съответно 10% и 11% от препоръчителната дневна доза от витамин А за мъже и жени на възраст между 19 и 50 години.

Допълнително, в краве маслото се съдържат също калий, йод и калций в малки количества.

Истинският враг е захарта, а не краве маслото

Сред резултатите от войната срещу мазнините (и краве маслото включително) е увеличаването на производството и консумацията на силно преработените храни с ниско съдържание на мазнини и без мазнини, но където наситените мазнини са заменени с добавена захар.

Кардиологът Азим Малхотра в статия в Бритиш Медикал Джърнал отправя призив за разрушаване на мита за ролята на наситените мазнини в заболяванията на сърдечно-съдовата система. Той отбелязва, че през последните 30 години процентът на затлъстяването в САЩ например скача рязко, въпреки че процентът на консумираните калории от мазнини са намалели с 10%.

От друга страна, фруктозата и захарозата, съдържащи се в захарта, се свързват с увеличаване на теглото. Вероятната причина за това е, че те влияят на нивата на инсулина и насърчават съхранението на мазнини. Някои експерти твърдят също, че хората могат да развият „пристрастяване“ към захарта, което води до преяждане.

Краве маслото е вкусно

Краве маслото има добър вкус, заради високото съдържание на мазнини в него. Но както нееднократно заявихме, ако дадем на тялото си умерени количества краве масло, когато то иска, е възможно да намалим значително количеството на изкуствените нискомаслени заместители на краве масло, които също не са напълно здравословни, а същевременно получаваме и по-високо ниво на удовлетворение.

Защо  краве маслото е толкова вкусно?

Краткият отговор на въпроса защо ни е вкусно краве маслото е защото то е мазно, респективно калорично, а хората са генетично програмирани да търсят високоенергийни храни.

Допълнително, мазните храни често са по-ароматни, защото много аромати се разтварят в мазнините. Краве маслото е почти незаменимо, когато е нужно да се добави аромат към билки, ванилия и други мастноразтворими продукти. Например, ако задушите лук в краве масло, преди да добавите основните съставки, целият аромат на лука ще се пренесе от краве маслото в ястието. Краве маслото често се използва като съставка, с чиято помощ се постига характерният вкус на някои сосове, като например бешамел, както и в десертни топинги, като например сметана.

Краве маслото само по себе си е вкусно, а не само в допълнение към други продукти, а учените наскоро откриха, че можем и да усещаме вкуса на мазни храни, въпреки че все още не е ясно кой точно рецептор отговаря за това.