N

Връзка с нас

N

Изпратете ни съобщение

0%
Close Preloader Screen
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Пресни сирена

Твърди сирена

Меки сирена

Сирена с плесен

Полутвърди сирена

Топени сирена

Сметана и мляко

Млечни продукти

Десерти

КОЛБАСИ

Месни деликатеси

ДРУГИ ПРОДУКТИ

Паста

Яйца

Chocovic пълнежи

Chocovic шоколад

Замразени пюрета

Пошове

Домати

Риба

Ориз

Олио и маслиново масло

Маслини и консервирани продукти

Плодове и концентрати

ПРОДУКТИ DEBIC

Сметани

Масло

Сладоледи

Други продукти

Снимки за сваляне

← Статии

Млечни продукти

Млечни продукти

Все още лесно могат да се намерят хора от поколението, отгледано предимно с млечни продукти – содата, колата и лимонадата по това време са били заместени от прясно мляко и други млечни продукти. В днешно време това не е точно така и голяма част от децата консумират по-различни храни и напитки и като че ли по-малко млечни продукти. Това до голяма степен се доказва и от статистиката в световен мащаб, според която е намаляла консумацията на пълномаслено мляко и масло, за сметка на други млечни продукти като сладоледа, например.

Млечните продукти предлагат голямо количество ползи за здравето, особено в днешно време, когато нискомаслените млечни продукти са широко достъпни. Добрата новина в това отношение е, че консумацията на този тип млечни продукти бележи ръст, например, киселото и прясното мляко с намалено съдържание на мазнини вече имат постоянно място на рафтовете за млечни продукти във всички магазини за хранителни стоки. Никога не е било по-лесно да се сдобиете със здравословни млечни продукти.

Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Скорошно проучване показва, че колкото повече млечни продукти консумират възрастните, толкова по-голям е общият процент на приети калории, дошли от наситени мазнини. Но, погледнато от друга страна, приемът на млечни продукти доставя и много ключови хранителни вещества, които са важни както за подрастващите, така и за възрастните. Консумацията на млечни продукти доставя на организама протеини, калций, магнезий, фолиева киселина, В1, В2, В6, В12 и витамини А, D и Е.

Затова, ако поддържате физическа активност и сте в добро здраве, не би следвало да се притеснявате от наситените мастни киселини, които ще консумирате от млечни продукти. Дори обаче да водите по-заседнал начин на живот, или имате други проблеми със здравето, все пак можете да получавате всички изброени хранителни вещества естестено от млечни продукти, без вредите.

Решението е в нискомаслените млечни продукти. С намаляването на мазнините, намаляват и голяма част от калориите, които се съдържат в млечни продукти, По този начин отстранявате наситените мазнини и холестерола, без да губите голямата част от протеините, калция и повечето други витамини и минерали, които можете да приемате по естествен път чрез консумацията на млечни продукти.

6 причини да консумирате повече млечни продукти

По-горе очертахме някои основни предимства от приемането на млечни продукти. Прочетете по-долу шестте причини да включите в диетата си млечни продукти – при необходимост, и с ниско съдържание на мазнини.

Предимства на консумацията на млечни продукти: калций и протеини

Повечето млечни продукти имат изключително високи нива калций и протеини – вещества, от които много от нас се нуждаят в по-големи количества. За огромно съжаление, сладоледът е от видовете млечни продукти, които осигуряват изключително ниски нива на тези две хранителни вещества. От друга страна, млякото, киселото мляко, изварата и сиренето са сред тези млечни продукти, които доставят сериозно количество протеини и калций във всяка порция. Само чаша обезмаслено кисело мляко, например, може да ви даде една трета от препоръчителния дневен прием на калций и 17% от този на протеини.

Предимства на консумацията на млечни продукти: витамин D

Допълнително, на пазара могат да се намерят много нискомаслени млечни продукти, включително и прясно, кисело мляко и други млечни продукти, обогатени с витамин D. Всички знаем, че той е важен витамин, който много от нас не успяват да получат в достатъчно количество чрез диетата си. И въпреки че тялото ни може да го произвежда само, е необходима достатъчно слънчева светлина, която невинаги успяваме да получим, работейки по цял ден в офис или от вкъщи, както и през зимните месеци, когато слънчевите лъчи са ограничени. Допълнително, този витамин спомага и за усвояването на калция в здравите кости, а някои изследвания показват, че може да има допълнителни ползи за здравето – от намаляване на риска от някои видове рак до понижаване на кръвното налягане.

Затова приемът на допълнително обогатени млечни продукти е лесен начин за прием на витамин D и общото подобряване на състоянието на организма, като резултат.

Предимства на консумацията на млечни продукти: костна плътност

Според някои учени, получаването на калций от храната, а не от хранителни добавки, подобрява здравината на костите. Изследване във Финландия разглежда промените в дебелината и плътността на костите при момичета на десет годишна възраст, в чиято диета са добавени само млечни продукти (в конкретното изследване е използвано сирене), млечни продукти, обогатени с калций, както и млечни продукти, с добавени калций и витамин D. Като резултат, групата, която яде само сирене, изглежда има по-голямо увеличение на костната маса от останалите групи, които са консумирали млечни продукти с добавени хранителни вещества.

Предимства на консумацията на млечни продукти: кръвно налягане

Изследователи в Испания, които са изследвали над 5000 възрастни, установяват, че при тези, които съобщават, че редовно предпочитат нискомаслени млечни продукти (предимно обезмаслено мляко и такова с намалено съдържание на мазнини), има 54% по-малка вероятност от високо кръвно налягане за период от две години, отколкото тези с по-рядък прием на нискомаслени млечни продукти.

Преди това изследване, някои учени са предполагали, че калцият от млечни продукти оказва влияние върху кръвното налягане. Испанските изследователи установяват, че само калцият от нискомаслените млечни продукти е свързан с по-нисък риск от кръвно налягане. Вероятната причина за това може да има нещо общо с факта, че протеините, открити в млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (казеини и суроватка) могат да въздействат, подобно на лекарствата за понижаване на кръвното налягане.

Предимства на консумацията на млечни продукти: метаболитен синдром

Чрез проучване на данни от 827 мъже и жени, ирански изследователи стигат до заключението, че при тези, които консумират повече млечни продукти (прясно, кисело мляко и сирене), има по-малък риск от натрупване на мазнини в областта на талия, както и развитие на метаболитен синдром – група симптоми, за които е доказано, че увеличават риска на диабет и сърдечни заболявания.

Предимства на консумацията на млечни продукти: тегло

В своя статия изследовател от Университета в Алабама в Бирмингам отбелязва, че въпреки че няма данни общата консумация на калций да води до загуба на тегло, има все повече доказателства, че калцият, постъпващ в организма от млечни продукти, може да играе роля в поддържането на телесното тегло.

Хранителни вещества и ползи за здравето от консумацията на млечни продукти

Консумацията на млечни продукти носи ползи за здравето, като те помагат особено за по-доброто здраве на костите. Храните, съдържащи млечни продукти, осигуряват хранителни вещества, които са жизненоважни за поддържането на здравето и добрата ви форма. Тези хранителни вещества включват калций, калий, витамин D и протеини.

Приемът на млечни продукти, които съдържат калций, е свързан с подобряване на здравето на костите, особено при деца и юноши, при които се изгражда костната маса, а при възрастните може да намали риска от остеопороза. Затова консумацията на пълномаслени млечни продукти от подрастващи е важна,

От друга страна, голямото наситени мастни киселини, съдържащи се в пълномаслените млечни продукти, може да доведе до увеличаване на ‘лошия’ холестерол и рискове за здравето на възрастните, особено в случай, че водят заседнал начин на живот или имат придружаващи заболявания. В такъв случай, можете да ги замените с нискомаслени млечни продукти, или такива с ниско съдържание на мазнини, като по този начин ще избегнете и консумацията на повече калории, отколкото са ви необходими.