N

Връзка с нас

N

Изпратете ни съобщение

0%
Close Preloader Screen
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Пресни сирена

Твърди сирена

Меки сирена

Сирена с плесен

Полутвърди сирена

Топени сирена

Сметана и мляко

Млечни продукти

Десерти

КОЛБАСИ

Месни деликатеси

ДРУГИ ПРОДУКТИ

Паста

Яйца

Chocovic пълнежи

Chocovic шоколад

Замразени пюрета

Пошове

Домати

Риба

Ориз

Олио и маслиново масло

Маслини и консервирани продукти

Плодове и концентрати

ПРОДУКТИ DEBIC

Сметани

Масло

Сладоледи

Други продукти

Снимки за сваляне

← Статии

Сметана

Сметаната изглежда като изключително прост продукт, който е достатъчно гъвкав, за да бъде използван по изключително много начини – сметаната може да се консумира директно самостоятелно, да се използва в комбинация с други продукти, а с нея можете да готвите или само да я използвате за украса. Освен това сметаната може да се консумира както сладка, така и солена, без това да променя факта, че сметаната не само е вкусна сама по себе си, но и придава изключителен вкус на всичко, към което е добавена.

За сметаната няма подходящ момент, а тя е подходяща за всяко ястие

Винаги можете да поднесете сметана – на празници, когато сте се събрали с приятели, вечер на семейството си и дори, ако сте сами вкъщи.

Сметаната може да е част от предястия и салати, можете да я добавите в супата, да приготвите основното ястие с нея и не на последно място – запазената марка на сметаната разбира се, е десертът. Не забравяйте, че можете да омекотите и вкуса на кафето или чая си, добавяйки малко сметана.

От какво е направена сметаната?

Сметаната се произвежда от мазнината, която е част от нехомогенизираното прясно мляко. Каймакът, който се образува по повърхността на съда с прясно мляко, се събира и от него се прави сметана.

Видове сметана

Най-общо, сметаната може да бъде два вида, според количеството мазнини, които съдържа: чиста и обработена. И в двата вида сметана обаче съдържанието на млечна мазнина трябва да бъде не по-малко от 35%.

Въпреки това, има наистина голямо разнообразие на подвидове сметана, не само в зависимост от съдържанието на мазнини, а и дали сметаната е ферментирала или разбита, например.

Има толкова много видове сметана, че вероятно за всяко ястие има подходящ специално предназначен за него вид сметана. Нека да разгледаме някои от тях

Видове сметана: сгъстена сметана

Сгъстената сметана прилича на крем – не само заради гъстата си текстура, но и заради леко сладникавия вкус. Обикновено съдържанието на млечна мазнина в този вид сметана е 55%.

Сгъстената сметана е класически британски продукт с богат, плътен вкус, в който се усеща лека сладост. Сгъстената сметана се прави чрез нагряване на сметана в плитка тава за няколко часа на слаб огън, което изпарява останалата вода от сметаната и на повърхността остава гъста сметана.

Видове сметана: пълномаслена сметана (сметана за разбиване)

Този тип сметана съдържа над 36% млечна мазнина и обикновено се използва за домашни кремове, тъй като при разбиване по повърхността се оформят твърди връхчета, подобни на сладкарските целувки.

Видове сметана: бита сметана

Маслеността на битата сметана може да варира – обикновено съдържа от 30% до 36% млечна мазнина. Този тип сметана е изключително популярна и е сред може би най-често използваните, тъй като прави десертите по-вкусни, а украсите по-пищни. Обичайно се предлага във флакони под налягане.

Видове сметана: лека сметана за супа

Този тип сметана може да бъде с от 18 до 30% масленост. Благодарение на леката си текстура, може да бъде използвана както за солени, така и за сладки ястия.

Видове сметана: заквасена сметана (сметана за готвене)

Маслеността на заквасената сметана е най-малко 18% маслено съдържание. Тя се отличава с характерния си тръпчиво-кисел вкус, който се дължи на процеса на ферментация на сметаната. Текстурата на този тип сметана е средно гъста, дори леко желатинова. Използва се за готвене или за студени солени ястия и предястия.

Видове сметана: сметана за кафе

Сметаната за кафе съдържа между 10,5% и 18% млечни мазнини.

Тя се състои от равни части пълномаслено мляко и лека, нискомаслена или обезмаслена сметана. Този тип сметана е в течен вид и поради ниското си съдържание на мазнини, не може да бъде разбивана. По тази причина, най-често се използва като добавка за кафе и чай.

Видове сметана: сладолед

Сладоледът всъщност е вид замразена сметана, чиято масленост е над 10%.

Няма нужда да обясняваме какво представлява и как се използва този вид охлаждаща, сладка, наситена на вкус и кремообразна сметана.

Как се съхранява сметана?

Когато избирате сметана, при възможност, избирайте прясна сметана. Проверете срока на годност и датата на производство на сметаната и след като я занесете вкъщи, я съхранявайте в хладилника, но за не повече от 10 дни, при температура от 4˚C.

Съхранявайте сметаната в добре затворен и изолиран съд, така че да я предпазите от навлизането на микроорганизми.

По този начин, не само ще съхраните оригиналния вкус и аромат на сметаната, без да абсорбира допълнителни миризми от хладилника, но и ще бъде годна за консумация по-дълго, тъй като с навлизането на въздух и микроорганизми в сметаната, тя може да се развали много по-бързо.

Може ли да се замразява сметана?

Можете да замразите сметана, но за период от три месеца. Ако съдържанието на млечни мазнини в сметаната е по-малко от 40%, леко я разбийте преди да я замразите.

Сметаната трябва винаги да бъде размразявана в хладилник.

Предимства на консумацията на пълномаслена сметана

Въпреки че пълномаслените продукти са сочени като врагове на здравето, пълномаслената сметана, както и останалите пълномаслени млечни продукти могат да бъдат полезни за вашия организъм, стига да поддържате добра физическа форма, да спазвате балансирана диета и особено важно, когато става дума за сметана, да избягвате захарта.

Ето няколко предимства, които ще ви донесе консумацията на сметана:

  • Сметаната доставя на организма някои мастноразтворими витамини и минерали

Пълномаслената сметана, както и други пълномаслени млечни продукти съдържат няколко укрепващи здравето витамини и минерали, включително мастноразтворимите витамини A, D, E и K. Пълномаслените млечни продукти съдържат повече мастноразтворими витамини, отколкото техните аналози с ниско съдържание на мазнини и без мазнини. Нещо повече, тялото ви абсорбира по-добре мастноразтворимите витамини, когато се консумират с мазнини, като тези, намиращи се в пълномаслената сметана.

  • Пълномаслената сметана може да намали риска от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания

Някои проучвания установяват, че пълномаслените млечни продукти са свързани с намален риск от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. В проучване, в което участват над 1300 човека, се установява, че тези от тях, които съобщават за най-висок прием на пълномаслени млечни продукти, имат значително по-ниска склонност към затлъстяване, отколкото тези, които имат най-нисък прием. Допълнително, тези, които са консумирали пълномаслени млечни продукти, включително и сметана, имат значително по-малко натрупани мазнини в коремната област, което се свързва от учените със повишен риск от заболяване на сърдечно-съдовата система, особено при мъжете.

Друго изследване, проведено за период от 13 седмици, сред 36 възрастни, проучва зависимостите между консумация на храни с ниско съдържание на мазнини и диета с пълномаслени млечни продукти и сметана, които съдържат 40% мазнини. Като резултат, изследователите отбелязват, че и двете диети намаляват нивата на високото кръвно налягане, но при изследваните, консумирали храни с по-високо съдържание на мазнини, се отчита и намаляване на вредните липопротеини с много ниска плътност (или т.нар. ‘лош’ холестерол – VLDL), като същевременно се запазват нивата на, укрепващия сърцето, липопротеин с висока плътност (познат като ‘добър’ холестерол – HDL).

  • Пълномаслената сметана е по-засищаща и не оказва по-ниско влияние на нивата на кръвната захар, в сравнение с нискомаслените продукти и заместителите на сметана

Пълномаслената сметана вероятно е по-здравословна за вас от високо рафинираните продукти с ниско съдържание на мазнини, които служат като заместители на сметаната

Тези продукти, в сравнение с пълноценнитете храни, са висока степен на обработка, по-малко засищащи са и имат по-голямо влияние върху нивата на кръвната ви захар. Високият прием на тези рафинирани храни се свързва също и с повишен риск от затлъстяване.